top of page

Учасники кластеру прийняли участь у фокус-групах з метою розробки Програми розвитку безбар’єрного простору

Протягом квітня Департамент відновлення та розвитку Вінницької громади проводить фокус-групи з 6-ти напрямків з метою розробки Програми розвитку безбар’єрного простору громади на наступні три роки.



Учасники Кластеру приладобудування та автоматизації прийняли участь вже у трьох фокус-групах щодо фізичної, інформаційної та економічної безбар’єрності, позаяк мають компетенції у більшості напрямків майбутньої Програми. Обговорення проблем безбар’єрності дуже важливе для міста та суспільства, оскільки коло учасників, які стикаються з різними бар’єрами, дуже широке: це і пенсіонери, і батьки з маленькими дітьми, вагітні жінки, люди із відмінним від середнього зростом, та особливо маломобільні люди і люди з інвалідністю. Наприклад, на одній із зустрічей говорили про можливості сучасних технологій для людей із поганим зором, слухом чи маломобільних до всіх сервісів.

✔ Більшість учасників зустрічей відмітили, що визначені напрямки безбар’єрності пов’язані між собою та потребують вирішення декількома організаціями, що спеціалізуються на окремих аспектах цієї проблеми. Зокрема, якісне вирішення питань фізичної  безбар’єрності потребує участі медиків, інженерів, проектантів, соціальних працівників та представників ОМС. Також очевидно, що економічна безбар’єрність не може бути вирішена належним чином, якщо для її досягнення не використовуються технічні рішення, що напрацьовані по цифровій та фізичній безбар’єрності.

Програму безбар’єрного розвитку у Вінницькій громаді розробляють комплексно та всебічно. Для цього Департаментом відновлення та розвитку Вінницької громади створена робоча група, в якій понад 50 учасників бізнесу та громади, серед яких 20 учасників це представники громадськості. Ці обговорення допоможуть сформувати проблематику громадян Вінницької громади з  безбар’єрності, на основі якої будуватиметься план заходів із створення безбар’єрного простору.

 ❗️ Кожен може долучитися до опитування департаменту щодо безбар'єрності у нашій громаді. Опитувальник містить блоки, які стосуються фізичної, цифрової, інформаційної, суспільної та громадянської, економічної, освітньої безбар’єрності.

Пройти опитування можна до 29 квітня за посиланням: https://cutt.ly/Ww7VzTen

 

🖇 Нагадаємо, що Програма розвитку безбар’єрного простору Вінницької МТГ на 2024-2027 роки діятиме в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.


Вона передбачає створення безбар’єрного простору в Україні за 6 основними напрямками:

  • Суспільна та громадянська безбар’єрність,

  • Освітня безбар’єрність,

  • Економічна безбар’єрність,

  • Інформаційна безбар’єрність,

  • Фізична безбар’єрність,

  • Цифрова безбар’єрність.

5 переглядів0 коментарів
bottom of page