top of page

Зустріч університетів Вінницького регіону з представниками бізнесу

Цього тижня з ініціативи Вінницького кластеру приладобудування та автоматизації та за підтримки Вінницької обласної військової адміністрації відбулася зустріч університетів регіону із представниками бізнесу


Мета заходу - пошук шляхів відтоку молоді, науковців, кваліфікованого персоналу за межі України, який посилився з початку повномасштабної війни і є національною загрозою втрати інтелектуального потенціалу.


Особливу роль у цьому відіграватимуть промислові сектора економіки, які потребують масштабної модернізації та створення високотехнологічних підприємств, які відповідають стандартам Індустрії 4.0 (Advenced industry). Вінницька область до набуття незалежності була передовим регіоном у секторах high-tech.


Вінницький регіон має нерозвинуту екосистему інновацій, яка наразі включає лише елементи жорсткої інфраструктури – технопарк, індустріальний парк. В екосистемі відсутні структури, що забезпечують відновлення та збільшення потенціалу інтелектуального капіталу, які реалізують функції навчання, підготовки та перепідготовки людських ресурсів. Економіка області потребує переформатування, яке необхідно здійснювати за активної і безпосередньої участі молодих фахівців з належним рівнем знань і компетенцій.


Учасники зустрічі прийшли до висновку, що резерву часу на послідовне розгортання програми формування інтелектуального капіталу немає, тому необхідне проведення заходів, які одночасно вирішують такі завдання:

  • з’ясування потреб бізнесу та сприяння їх вирішенню із мінімальними витратами для нього;

  • відбір здібної молоді задля поповнення людських ресурсів підприємств;

  • створення умов для працевлаштування талановитих студентів та впровадження результатів досліджень молодих науковців;

  • розвиток компетенцій та практичної спрямованості наукових розробок регіональних університетів.

Першим таким заходом стане конкурс рішень проблем бізнесу, який за змістом та цілями відповідає програмі практичної науки.



56 переглядів0 коментарів
bottom of page