top of page

Звіт з форуму в Кошице 29-30 березня

29-30 березня 2023 в м. Кошице (Словаччина) відбувся європейський кластерний форум Clusters meet regions. Головна тема форуму – інтеграція українських кластерів та МСП в індустріальні екосистеми ЄС. Організаторами форуму виступили: Європейська платформа кластерної співпраці (ECCP) від імені Європейської Комісії в партнерстві зі Словацьким інноваційним та енергетичним агентством, Союзом словацьких кластерів, Українським кластерним альянсом (УКА) і мережею Enterprise Europe Network.

У форумі взяли участь 350 осіб, з них близько 150 – в офлайн форматі. Від України участь взяли понад 100 осіб, включно з делегацією в Кошице з 40 осіб. В підготовці форуму, УКА тісно координувався з Офісом Євроінтеграції та Офісом реформ при Мінекономіки. Даний звіт представляє огляд УКА щодо перебігу та перших результатів форуму.


Огляд програми, обмінів та ключових виступів

Програма форуму була дуже насиченою й включала промови VIP-персон від урядів країн та Європейської Комісії, 6 панельних дискусій, пітчинги 16 кластерів та десятки обмінів в мечмейкінгу в офлайн та онлайн. Деякі панелі чи виступи заслуговують на окремі звіти й вся інформація, включно з записом відео, презентаціями та фото представлена на сайті ЕССР. В цьому огляді ми відмітимо найголовніші виступи та меседжі.


Виступи прем’єр-міністрів Словаччини та України

Пан Едуард Хегер (Eduard Heger), Прем’єр-міністр Словаччини, висловив свою непохитну підтримку Україні та наголосив, що перемога України важлива не лише для Словаччини, а й для всього світу, тому стратегія відбудови повинна бути головним планом Європи. Україна бореться за свободу, за європейські цінності та базові людські права й лише вона визначає умови миру. Світ зараз пише нову історію, тому єдність – важливий принцип, а безпека ціль №1.


Економічна інтеграція будується на кооперації та стратегії й саме стратегія відбудови України має бути головним планом всієї Європи. Дуже важливо, щоб всі говорили про це зараз на різних рівнях та в різних індустріях.

Пан Хегер вважає, що Європа повинна стати глобальним лідером в безпеці та кооперації і Україна займає важливу роль в цьому процесі. Мова йде не про короткострокову співпрацю, а про те, що Україна потрібна Європі на постійній основі — назавжди. Премʼєр заявив: «Чим більше ЄС – тим ми сильніші».

Пан Денис Шмигаль (Denys Shmyhal), Прем’єр-міністр України подякував Словаччині та ЄС за організацію цієї важливої конференції та готовності до партнерства з Україною. Назвав проєкт реконструкції України найбільш амбіційним проєктом 21 століття, адже він відкриває багато можливостей та перспектив, особливо для бізнесу, який стане двигуном змін.

Україна має багато беззаперечних переваг для інвесторів: логістичні послуги, висококваліфіковані спеціалісти, розгалужена інфраструктура. Важливим напрямком також є синхронізація України з енергетичним простором Європи, легалізація торгівлі, скасування транспортних обмежень, приєднання до цифрової Європи та програми єдиного ринку. Україна очікує інтеграції в ЄС вже цього року.


Україна має 5 найбільш пріоритетних секторів для співпраці:

  • Енергетика, воднева технологія та унікальні газосховища, які є найбільшими в Європі.

  • Оборонно-промисловий комплекс.

  • Агроіндустрія.

  • Природні ресурси.

  • ІТ-технології.

Ми будуємо нову економіку, адаптуємо сучасні технології під законодавство й зацікавлені у колаборації українських та ЄС кластерів.


Головні результати для української делегації

Українська делегація ретельно готувалась до форуму не тільки з точку зору виступів. Окремі угоди є продовженням попередніх обмінів, яких було десятки у 2022 р. До найбільш значимих результатів (на момент написання даного звіту) варто віднести:

  1. Мультилатеральна угода про підтримку кластерного руху України 5 країнами Східної Європи та Балтії (Польща, Словаччина, Чеська республіка, Румунія та Латвія). Партнери зробили спільну заяву щодо необхідності більш потужної підтримки кластерів України з метою прискореної інтеграції в європейський простір. З текстом угоди можна ознайомитись тут.

2. Білатеральні угоди та домовленості зафіксовані за напрямами:

  • Меморандум про співпрацю між УКА та Литовською мережею кластерів.

  • Домовленість про початок роботи українсько-польського комітету у сфері Індустрії 4.0.

  • Меморандум про співпрацю між Київським хайтек кластером та ІТ-кластером Словаччини з м. Жиліни.

  • Меморандум про співпрацю у сфері подвійних технологій з Кошицьким технічним університетом.

  • Підписана Угода про співпрацю між Дніпровським Космічним Кластером та Авіаційним факультетом Кошицького Технічного Університету.

3. Як інституційний партнер, УКА приєдналась до великої україно-словацької угоди у сфері альтернативної енергетики, яка готувалась кілька років в рамках україно-словацької комісії за участю низки асоціацій та академічних установ обох країн.


4. В Кошице досягнуті домовленості по проведенню наступних заходів між кластерами України та Східної Європи, зокрема:

  • Про проведення на початку червня форуму в м. Львів у сфері сталого розвитку — відбудови Інфраструктури та Регіонів. Ключовими партнерами наразі виступають кластери Польщі, а також консалтингова компанія з Німеччини.

  • Про презентацію Східноєвропейського Космічного Центру на форумі «Авіакосмос та Оборона» у Ряшеві (Польща) 9-11 травня 2023. До участі в заході запрошуються профільні члени організацій, що входять до УКА.

  • Про спільний захід з Румунською асоціацією кластерів по активізації обмінів між південними регіонами України та Румунськими кластерами в м. Галац, Румунія.

  • Проведення метчмейкингового івенту для залучення українських організацій для участі в проєктах EIT Manufacturing – 27-28 квітня в м. Мілан.

  • Проведення словацько-українського енергетичного форуму з окремими секціями щодо співпраці в машино- та автомобілебудуванні – 17-18 травня в м. Кошице

  • Спільна участь та національний стенд в міжнародній виставці по контрактному виробництву – 31 травня – 2 червня в м. Познань.

5. Як результат розвитку відносин з ЕІТ Manufacturing, ця установа оголосила на форумі про призначення окремого представника по Україні. Ним стала Ольга Трофимова, директор по інтернаціоналізації УКА.

Впродовж форуму відбулись також кілька важливих обмінів про формування спільних консорціумів в рамках грантових програм 2023.

Ці результати є попередніми. Загалом, з урахуванням мечмейкингового формату онлайн-офлайн, українська делегація провела понад 100 зустрічей. Відповідно, всі результати, що слідують з обмінів та зустрічей кластерів УКА ще в процесі обробки та збору інформації.

Крім конкретних домовленостей, важливими результатами заходу для УКА є зростання довіри та обізнаності про кластерний рух широкими колами стейкхолдерів. Українська делегація зробила максимум для того, щоб кластери України доказали свою зрілість та потенціал, як значимого актора економічної стійкості й одного з ключових суб’єктів у сфері європейської інтеграції.



18 переглядів0 коментарів
bottom of page